Parental responsibility in a cross-border context

SCHMUCKBILD + LOGO

INHALT

BREADCRUMB

Συναφή νομικά κείμενα

 

Σε επίπεδο ΕΕ, ο νέος κανονισμός Βρυξέλλες II αφορά τη γονική μέριμνα, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς απαγωγής παιδιών (κανονισμός 2201/2003 για τη διεθνή δικαιοδοσία και την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας ο οποίος καταργεί τον κανονισμό 1347/2000, ΕΕ L 338/1, 2003, διαθέσιμος εδώ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει έναν πρακτικό οδηγό για την εφαρμογή της εν λόγω πράξης.

Ο εν λόγω κανονισμός πρέπει να εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τη σύμβαση της Χάγης για την απαγωγή παιδιών (σύμβαση της 25ης Οκτωβρίου 1980 για τα αστικά θέματα της διεθνούς απαγωγής παιδιών, διαθέσιμη εδώ). Αυτό επιβεβαιώνεται στην αιτιολογική σκέψη 17 και στο άρθρο 11 του κανονισμού. Το άρθρο 60, στοιχείο ε), προβλέπει ότι ο νέος κανονισμός Βρυξέλλες II υπερισχύει της σύμβασης της Χάγης για την απαγωγή παιδιών στις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών. Από τη συνδυαστική ανάγνωση αυτών των διατάξεων, προκύπτει ότι:

  • σε περίπτωση απαγωγής παιδιού από ένα κράτος μέλος της ΕΕ και μεταφοράς του σε άλλο, εφαρμόζεται η σύμβαση της Χάγης, αλλά συμπληρώνεται από τον νέο κανονισμό Βρυξέλλες II (αυτό επεξηγείται στην τέταρτη ενότητα κατωτέρω)·
  • σε περίπτωση απαγωγής παιδιού από κράτος εκτός της ΕΕ το οποίο είναι συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης της Χάγης και μεταφοράς του σε κράτος μέλος της ΕΕ, ή απαγωγής παιδιού από κράτος μέλος της ΕΕ και μεταφοράς του σε κράτος εκτός της ΕΕ το οποίο είναι συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης της Χάγης, εφαρμόζεται η σύμβαση της Χάγης.

Σημειωτέον ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης της Χάγης για την απαγωγή παιδιών, η οποία έχει περισσότερα από 80 συμβαλλόμενα κράτη.